DNS

Bilo da ste se već upoznali s terminomDNS ili prvi puta čujete za ovaj pojam, u ovom članku ćete saznati što je to DNS te zašto je ova “metoda” sve više prepoznata kao učinkovit način tretiranja u fizioterapiji te kao dobar alat koji se može primijeniti u rekreativne svrhe kroz vježbanje u grupi.

 

Što je to DNS?

 

DNS – skraćenica pojma Dinamička Neuromuskularna Stabilizacija jest jedinstveni rehabilitacijski pristup koji se temelji na osnovnim principima razvojne kineziologije, odnosno neurofiziologije razvoja djeteta (bebe) tijekom prve godine života.

No, kako bi vam iz prve ruke što bolje približili gore navedeni termin, objasnit ćemo glavne riječi iz naziva 🙂

Kroz ovaj koncept pokazujemo osobi kako svoje tijelo, odnosno mišiće svjesno i svrsishodno koristiti, kako bi oni ujedino ispunili svoju stabilizacijsku (davanje stabilnosti segmentu za krajnje izvođenje pokreta) i dinamičku funkciju (sami pokret). Odatle i naziv “Dinamička Stabilizacija”. Pojam neuromuskularna objašnjava vezu između neurološkog i mišićnog sustava – odnosno središnjeg živčanog sustava i voljnjih pokreta kao i onih koji se odvijaju na automatskoj razini. 

 

DNS se zapravo ne može objasniti “ukratko” niti “brzo”, ukoliko ga želimo na kvalitetan način prenjeti nekome.

 

Kako bismo razumijeli DNS koncept, kao terapeuti ili neki drugi stručnjak moramo prvenstveno biti dobro upoznati s razvojnom kineziologijom koja nam daje temelj za dobru posturalnu analizu i tretman.

 

Koristeći se saznanjima o sazrijevanju središnjeg živčanog sustava u malih beba i paralelno s njim, lokomotornog sustava (sustava za kretanje), prof. Pavel Kolar definirao je specifične položaje koji se usvajaju u točno određenom periodu odnosno mjesecu djetetova razvoja.

 

 

DNS je usmjeren na kvalitetu pokreta

 

Možemo reći da je svima nama svojstveno da se tijekom prve godine života razvijamo točno određenim tijekom i usvajamo obrasce kretanja koje ćemo nazvati funkcionalnim stereotipima – tako su definirani idealni funkcionalni obrasci. 

Dakle, u DNS-u se koristimo položajima koje zauzimaju bebe.


No zašto naše držanje (posturu) i kretanje uspoređivati s onim u malih beba? Zašto bismo težili tome? Neće li nas to “unazaditi”?…

 

Zapravo nismo ni svjesni kako se male bebe drže i kreću “optimalno”.

 

Što to znači?

 

Malo dijete nije svjesno na koji način se okreće, ustaje, sjedi, dohvaća igračku ili puže, a opet to nekako usvaja. KAKO?

Za to je upravo odgovorno sazrijevanje središnjeg živčanog sustava. Pokreti koje bebe usvajaju iz mjeseca u mjesec se razvijaju na automatskoj razini. Od dosezanja igračke do ustajanja i hoda – dijete zadržava tzv. sagitalnu stabilizaciju kralježnice

 

No kako starimo, mnogi vanjski faktori te unutarnje mišićne sile mogu utjecati na to da “izgubimo” tu centralnu sagitalnu stabilizaciju kralježnice i u zglobovima te se aktiviraju kompenzatorni mehanizmi kako bismo nadomijestili gubitak stabilnosti.  Na taj način se dovedimo u neke nepovoljne položaje koji će dugoročno negativno utjecati na našu posturu. 

 

Analizirajući osobu u tim specifičnim položajima možemo puno toga procijeniti te uspoređujući to s optimalnim razvojnim obrascima male bebe eventualno otkriti određene posturalne nedostatke na kojima ćemo onda htjeti poraditi.

 

 Cilj je unaprijediti ili normalizirati kvalitetu:

respiratornih obrazaca
lokomotornih obrazaca
stabilizacijskih obrazaca

 

…kako bismo se kretali ekonomično, učinkovito i svrsishodno 🙂

 

 

Kome je DNS namijenjen?

 

DNS se može koristiti kod svih osoba, imale one tegoba ili ne. Osobito se pokazao učinkovitim kod osoba s bolovima i/ili segmentalnim oštećenjima kralježnice kao što je discus hernia. Može se koristiti u radu s djecom s nepravilnim držanjem te u radu s trudnicama kako bi im se recimo olakšale tegobe i objasnili pravilni obrasci disanja i držanja.

 

U Physio Improve-u DNS možete isprobati kroz grupno vježbanje ili ste možda kandidat za individualni pristup – sve ovisi o procjeni Vašeg funkcionalnog stanja i Vašim individualnim potrebama.

 

Nekoliko riječi za kraj…

 

DNS se usvaja postepeno.

Potrebni su ustrajanost i disciplina, jer vjerujte mi, učinit će se u početku teško i zahtjevno zauzeti neke položaje i misliti na sva uputstva koja terapeut daje.

 

Ovaj način vježbanja pomoći će Vam bolje upoznati svoje tijelo. Osvijestiti ćete način na koji koristite svoje tijelo – način na koji dišete, sjedite, hodate pa čak i način na koji ćete nešto dići s poda ili posegnuti za predmetom na polici…

 

Pomoći će Vam da se osjećate pokretnije, slobodnije, stabilnije.

 

Nemojte se ustručavati probati nešto novo 🙂 Provjerite termine za vježbanje u mini grupi na našem Rasporedu vježbanja.

 

Vaš Physio Improve!